Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Základní informace pro úplného začátečníka, aneb funkční slovníček pojmů

Share on facebook

Kvásek = to, co máte /brzy budete mít/ v otevřené skleničce v lednici,
– žijící kvásek voní po zkvašených jablkách, něco jako cider,
– kvásek potřebuje k životu vzduch a pravidelné rozkvašování – alespoň 1 za 10 dní,

kvásková mapa k získání kvásku a cenné rady od zkušených kváskařů

https://www.pecempecen.cz/

ošatka = ta úžasná prodyšná věc, ve které chléb krásně kyne. Za sebe doporučuji ošatku z pedigu, vysypanou bramborovým škrobem (solamylem) a moukou,

prstový test = slouží k zjištění, zda už je chléb nakynulý, tedy připravený k pečení. Prakticky to znamená to, že do těsta otiskneme prst a pozorujeme zda se těsto vrací zpět. Pokud  se vrací a ďolík se zaceluje, můžeme roztopit troubu.

přikrmování kvásku – pokud se nám nedaří péct každý týden nebo jedeme na dovolenou, je potřeba kvásek nakrmit, tedy… smícháme stejné množství vody a mouky a necháme 1-3hodiny na lince při pokojové teplotě rozkvašovat, poté opět vložíme do lednice,

rozkvašování = dělání rozkvasu,

rozkvas = kvásek + voda + mouka, což 8 – 12hodin zraje při pokojové teplotě v misce zakryté folií; zralý rozkvas je plný bublinek, které jdou k povrchu, zvětšuje svůj objem a je nadýchaný,

např. 400g rozkvasu znamená, že jsme smíchali 200g vody s 200g mouky, přidali kvásek a nechali zrát 8 až 12 hodin,

uchovávání kvásku = z každého rozkvasu před zaděláním těsta odebereme do skleničky do ledničky na příští pečení,

zápara … 2 významy

1. Pečeme se záparou … po vložení chleba do rozpálené trouby na rozpálený plech, vychrstneme na vyšší starý plech pod plechem s chlebem hrnek vroucí vody a okamžitě zavřeme troubu… docílíme tím pečení chleba v páře, jeho kůrka je díky tomu barevně hezčí, lesklejší a křupavější.

2. Společně s uděláním rozkvasu si můžeme „zapařit“ semínka, oříšky či mouku, kterou následující den přidáme do těsta… vybranou surovinu zalijeme vroucí vodou a zakryjeme folií a necháme vedle misky s rozkvasem tekutinu vstřebat.

Další podobné příspěvky

Napsat komentář