Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Zapletenec

Share on facebook
Share on pinterest

Kdo už si doma udělala radost s vánočkou, může si udělat radost i se zapletencem. Těsto je stejné. Jedinou záhadou je, že zapletenec kyne mnohem okatěji než vánočka, což je dáno způsobem zapletení. Do náplně použijte vysokoprocentní čokoládu, dle potřeby dochuťte datlovým sirupem a smíchejte se Skyrem. Kdybych já si napsala množství, napsala bych Vám ho. Ale tipuji to na 60g čokolády a 100g Skyru, obojí pokojové teploty a hutnější konzistence. Hutnější konzistence se ukázala jako hodně praktická záležitost při smotávání a půlení rolády.

ROZKVAS:

100 g špaldové mouky, 50g hladké mouky, 100 g polotučného mléka, polévková lžíce kvásku

…po 8-12hodinách zadělejte těsto

TĚSTO:

1 vejce + 80 g třtinového moučkového cukru + 100 g rozpuštěného vychladlého másla + 100 g mléka + 300 g hladké mouky + špetka soli, citrónové kůry, kardamomu + čajová lžička skořice + rozkvas

Těsto nechte zrát tři hodiny. Na pomoučeném vále ho rozválejte na obdélník, který rovnoměrně potřete čokoládovou náplní. Poté zarolujte do rolády. Roládu řízněte po celé délce na dva půlválce, které do sebe smotejte. Vložte „věnec“ do tukem vymazané a moukou posypané nádoby a nechte kynout. Po 2 hodinách kynutí potřete vajíčkem a posypte oříšky. Vložte do rozpálené trouby a při 200 stupních pečte okolo 30-ti minut. Testujte špejlí. Pokud zapíchnutá špejle bude lepit, ještě pečte. Pokud špejle lepí a vánočka nebezpečně chytá hnědou barvu, přikryjte ji alobalem a pečte dál.

Další podobné příspěvky

Close Menu