Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Vánočka

Share on facebook
Share on pinterest

Když by někdo věřil, že vánočka se má dělat jen na vánoce, tak mám pouhé tři měsíce zpoždění. Ale to čekání stálo za to. Vánočka přes celý plech a druhý den byla pryč. Pravé máslo, domácí vajíčka od šťastných plánských slepic, citronová kůra, kardamom, skořice a rozhodně brusinky přes noc macerované v rumu, na tom odvedly pořádný kus práce. Mandle jsem vlastnoručně „svlékala“ ze slupek a jednotlivé copy pečlivě zaplétala. Třípatrová. První patro ze čtyř pramenů, druhé ze tří, třetí ze dvou. Po vykynutí poctivě namazaná rozšlehaným vajíčkem a posypaná kousky mandlí.

ROZKVAS:

100 g špaldové mouky, 50g hladké mouky, 100 g polotučného mléka, polévková lžíce kvásku

…po 8-12hodinách zadělejte těsto

TĚSTO:

1 vejce + 80 g třtinového moučkového cukru + 100 g rozpuštěného vychladlého másla + 100 g mléka + 300 g hladké mouky + špetka soli, citrónové kůry, kardamomu + čajová lžička skořice + rozkvas

Těsto nechte zrát tři hodiny. Poté ho zpracujte na pomoučeném vále. Rozdělte do osmi pramenů a smotávejte jednotlivá patra. Vánočku nechte kynout dvě hodiny, poté potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte kousky mandlí a vložte do rozpálené trouby. Při 200 stupních okolo 30-ti minut. Testujte špejlí. Pokud zapíchnutá špejle bude lepit, ještě pečte. Pokud špejle lepí a vánočka nebezpečně chytá hnědou barvu, přikryjte ji alobalem a pečte dál.

Další podobné příspěvky

Close Menu