Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Štola

Share on facebook

Snad Vás tento recept na kváskovou štolu potěší. Nás rozhodně potěšila a to na první pokus, kdy jsme ji snědli ještě v den pečení. Žádné zrání za oknem až do Vánoc rozhodně není potřeba, chutná parádně hned. Možno do ní rozválet i plátek marcipánu….kdo jak má rád 🙂

Rozkvas:
160g špaldové mouky, 80g plnot. mléka, 40g vody, PL kvásku
Těsto: 2 vajíčka, 70g třtinového/ kokosového cukru, 150g másla, 70g kokosového
oleje, 420g hladké mouky, špetka himalájské soli, 130g sušeného ovoce v rumové
koupeli; citrónová kůra, skořice, kardamon dle chuti.

Těsto zpracovávejte až do okamžiku, kdy přestaně lepit na stěny nádoby. Mělo by být lesklé, pružné a krásně voňavé, tím víc, když kápnete ještě trošku rumu. Než budete tvarovat štolu, dopřejte těstu 2- 3 hod odpočinku. Vložte do rozehřáté trouby na 210 a po chvilce snižte na 180.

Ještě horkou štolu potřete rozehřátým máslem, pocukrujte moučkovým třtinovým/
kokosovým cukrem a po vychladnutí zabalte do alobalu. A nechte uloženou za oknem
ideálně až do Vánoc.

Další podobné příspěvky

This Post Has 2 Comments

  1. Věra

    Jejda, na mě je ten recept nějak až moc stručný. 🙂 Nechybí náhodou v rozkvasu něco – kvásek nebo droždí? Pracuje se s těstem jako s kváskovým, tzn. rozkvas 8 – 12 hodin, a těsto jak?
    Děkuji za rady.

    1. Hanka

      Omlouvám se za svou pozdní reakci, věřím, že se Vám štola i přesto povedla a zpříjemnila svátky. Příště prosím přes FB, tam reaguji hned. V rozkvasu chybí to základní a to polévková lžíce kvásku.
      Hřeším na to, že web stěžejně slouží těm, kteří absolvovali kurz a mají základní informace. Proto i ta stručnost. Jinak ze sladkého kváskového pečení nedělám žádnou velkou vědu, je to obdobné jako u chleba. Jen nechávám odpočívat těsto klidně i tři hodiny. Těsto je hladké, pružné, nelepí se na stěny nádoby. Zadělávám v domácí pekárně a vcelku krátce, abych “neutloukla” kvásek.

Napsat komentář