Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Pečením k lepším zítřkům, aneb nenechte se odradit

Share on facebook
Share on pinterest

Pečení kváskového chleba mě drží už tři roky. V současné době peču dvakrát do týdne. Bývalo období, kdy jsem pekla obden. Zpočátku i častěji, abych ověřila přečtené poznatky v praxi. K chlebům přibyly i housky, dalamánky, bochánky, buchty, koláče, loupáky, lívance, krekry aj.

Ne vždy měl chleba krásný kulatý nadýchaný tvar, ne vždy šel bez obtíží vyklopit z ošatky, ale vždy byl chuťově výborný. A za to mi to stálo…

Zkušenost dělá mistra. Ověřené recepty jsou krásná věc, ale v osobní praxi každého z nás nejsou vždy sázkou na jistotu. Je to neuvěřitelné, ale když peču dva stejné chleby ze stejného množství surovin, stejné značky těsto se chová v každé misce jinak. Množství vody se liší až v řádu 30g a obdobně je to i s moukou.

Čímž chci říci, že pečení kváskového pečiva Vás učí trpělivosti, přizpůsobivosti a vědomému vnímání „tady a teď“. Je to krásná kreativní činnost, díky které nebudete o hladu, a ještě vypiluje své osobnostní dovednosti. S trochou nadsázky obdobný efekt srovnatelný s několika hodinami u kouče.  A co teprve ten time management, neboli práce s časem. Pokud Vás tedy kváskové pečení neodradí z důvodu časové náročnosti, tak Vás rozhodně naučí s časem pracovat. Berte to jako výzvu k zdravějšímu životnímu stylu, novému koníčku a praktické činnosti, která udělá radost všem Vašim strávníkům. Hledejte způsoby, jak by to šlo, nikoliv důvody, proč to nejde. Nikdo Vám taky neříká, že když už pečení věnujete svůj drahocenný čas, tak musíte upéct jen jeden chleba. Ba naopak. Když už pečete, tak rovnou tři. Jako naše prababičky. Jednou týdně se roztopila obecní pec a každá rodina si musela napéct na celý týden. Mimochodem uchovávání v mrazáku kváskovému chlebu neškodí.

Další podobné příspěvky

Close Menu