Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Pečením k lepším zítřkům, aneb nenechte se odradit

Share on facebook

Pečení kváskového chleba mě těší už přes tři roky. V současné době peču dvakrát do týdne. Bývalo období, kdy jsem pekla i častěji – než jsem přišla na mně nejvíc vyhovující postup.

Ne vždy měl chleba kulatý nadýchaný tvar, ne vždy šel bez obtíží vyklopit z ošatky, kolikrát to byl nehezký popraskaný placák, ale ve většině případů byl chuťově o mnoho lepší, než ten z obchodu. A to byla ta největší motivace… Ještě bych měla zmínit, že můj první kvásek mi umřel. I přesto, že jsem si zodpovědně otevřela několik webu a pročítala množství informací, rad a typů. Ale z té rozmanitosti jsem byla tak hotová, že jsem nakonec ani nevěděla, jak nakrmit kvásek natož, jak z něj vytvořit těsto na chleba. Tehdy jsem to snad i oplakala. Ale nevzdala, sehnala jsem si nový kvásek a dle sousloví “chybami se člověk učí” jsem přišla na vlastní postup, který mi funguje a vyhovuje.  

Pravdou je, že zkušenost dělá mistra. Čím víc pečete a čím víc toho zkazíte, tím lepší v tom budete. A kolikrát Vás to kváskové pečení ještě pěkně překvapí…

Je to až neuvěřitelné, ale když peču chleba stejné receptury, tedy ze stejného množství surovin, surovin stejné značky, těsto se pokaždé chová jinak. Je fakt, že každá mouka saje jinak, ale i náladovost živého organismus jakým kvásek rozhodně je, se na vší té rozmanitosti a proměnlivosti promítá. Chléb chutná pokaždé jinak a to je to, co mě na kváskovém pečení baví. 

Pečení kváskového pečiva mě vlastně učí trpělivosti, přizpůsobivosti a rozhodování tady a ted dle sebe bez ohledu na to, co kdo říkal nebo co je kde psáno. Také je to krásná kreativní činnost, díky které nejsem o hladu a ještě piluji své charakterové dovednosti.

A co teprve ten time management. Tedy pokud Vás kváskové pečení neodradí z důvodu časové náročnosti, tak Vás rozhodně naučí s časem pracovat. Berte to jako výzvu k zdravějšímu životnímu stylu, novému koníčku a praktické činnosti, která udělá radost všem Vašim strávníkům. Hledejte způsoby, jak by to šlo, nikoliv důvody, proč to nejde.

Lednicové zrání těsta je výborná vychytávka, jak ušetřit čas a celý týden mít čerstvý chléb. Tedy, když už věnujete čas zadělávání těsta, zadělejte rovnou ve třech miskách na tři chleby. Těsto uschovejte v lednici a pečte v průběhu týdne. Více info na https://www.rukamaproradost.cz/peceni-s-delsim-zranim-testa-v-lednici/

Další podobné příspěvky

Napsat komentář