Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Pečení s delším zráním těsta v lednici

Share on facebook

Čas je naším největším majetkem, je drahý jak se často říká. Ačkoliv ho máme každý stejně, mnozí z nás ho mají neustále „málo“ a třeba i míň než ti druzí. Tuhle záhadu tady nevyřešíme, ale pojďme si o čase a kváskovém pečení říct víc a hlavně to vyřešit funkčním návodo-postupem.

Pečení kváskového chleba může pěkně potrápit naše časové možnosti, ne vždy to totiž  rozkvašuje, tak jak my potřebujeme, ne vždy vstaneme v tolik, v kolik jsme si naplánovali, v pěti z šesti situací nemají naše milované děti pochopení, někdy to pochopení nemá ani náš muž či pes a někdy se nám prostě „jen“ nechce.

Milí přátele, nečekejte úplné zázraky, i lednicový vylepšovák zabere spoustu času, ale vy jste jeho pánem, přípravu si rozfázujete a ve vhodném okamžiku to dotáhnete do zdárného konce. Tedy k upečení chleba.

Postup:

  1. Rozkvas

Rozkvasíme ráno nebo večer tak, jak jsme zvyklí.

  1. Těsto

Použijeme suroviny z ověřených postupů. Pokud se nám podaří alespoň pár minut nechat mezi zaděláním těsta a přidám soli, byl by to ideál. Jak již víme, těsto je pak tvárnější, méně lepivé. Prostě se vyplatí nechat odstup mezi solí a všemi ostatními surovinami.

  1. S těstem do plastové nádobky a do lednice

Větší plastovou nádobku potřeme olejem a vložíme do ní těsto. Žádná velké estetika v tom být nemusí, stačí nějakým způsobem dostat těsto do nádobky. Nádobku uzavřeme, ne úplně do těsna. Vložíme do lednice. Když si vzpomeneme, vlezeme do lednice, klidně až po návratu z práce a těsto v nádobce trochu počechráme. V praxi to znamená, že pokaždé, když si vzpomeneme, tak těsto různě překládáme a dostáváme z něj přebytečný vzduch. Zatím mám zkušenost, že těsto bylo takto v lednici uchováno 54 hodin a na pohodu.

  1. Kynutí

V okamžiku naší připravenosti, těsto zpracujeme na pomoučeném válu a stočíme do ošatky. Těsto nás mile překvapí svou tvárností. V ošatce kyne alespoň 3-4 hodiny, hold co si budeme říkat, trochu jsme ten živý organizmus zpomalili.

Od tohoto okamžiku děláme vše tak, jak už známe.

  1. Vyklápíme z ošatky
  2. Vkládáme do rozpálené trouby na rozpálený plech
  3. Pečeme na 250 se záparou, po 10min ztlumíme na 210
  4. Po 40. minutě pečení ladíme kůrku
  5. Necháme stydnout do vystydnutí

Držitelé rekordů či usilovači o ně, nám do komentáře napíšou, kolik hodin jim vydrželo těsto v lednici bez újmy na chuti chlebu. Teší se na to nejen Hanka.

Další podobné příspěvky

This Post Has One Comment

Napsat komentář