Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Měsíční chléb, aneb pár tipů jak správně vysypat ošatku a vyklopit chléb

Share on facebook

Už je to nějaký ten pátek, co pravidelně alespoň jednou týdně peču zásobu pečiva na další týden. Za tu dobu už jsem napekla spoustu chlebů, vychytala pár zlepšováků a našla odvahu Vám o tom napsat na web. A přece se mi to ještě občas stane – měsíční chléb. Pro ty, co netuší, tak je to přesně ten okamžik, kdy těsto zůstane přilepené na dně ošatky a nechce se mu nenásilně ven, gravitace selhává, vrtění a třesení též. V tomto okamžiku už jen zbývá silikonovou stěrkou seškrabat zbytky těsta z ošatky a ti zručnější se pokusí jej nenápadně naaranžovat na chléb připravený k pečení.

Krásný měsíční chléb, bublinky na povrchu, kráter na kráterku.

Úplně se slyším: „Hele, to není možný, co ty lidi dokážou, oni pečou takové krásné ozdobné chleby a těmhle říkají měsíční.“  Čímž i říkám, že neexistuje nedokonalý chléb, i ten “nepovedený” měsíční si najde své obdivovatele.

Ale přece jen, když byste chtěli snížit pravděpodobnost vzniku měsíčního chleba, následující text vám odhalí několik zásadních momentů.

Takže několik slov k “zajetí” ošatek:

Investovali jste do nových, krásných ošatek a co teď?

  1. Možnost

Do ošatek je možné vložit kus látky (100% bavlna) a poté poprášit moukou. V obchodech specializovaných na prodej pekařských potřeb lze i takový obleček koupit, někdy i jako součást ošatky.

2. Možnost – ta, kterou využívám já

… ošatku poctivě vysypat, vyspárovat mezírky a nechat “zajet”. Osvědčilo se mi vysypávat bramborovým škrobem v kombinaci s jemněji mletou celozrnnou moukou (pohanková, špaldová, doma namleté zrna červené pšenice apod.). Před několika prvními  kynutí, se vždy snažím vtěstnat sypkou hmotu do škvír ošatky, říkám tomu “spárování”.

Při každém dalším pečení mám po ruce sítko s moukou, kterou jemně popráším dno i stěny ošatky.

K praxi vyklápětí chleba

Správně vyklopit chléb z ošatky je důležitým momentem na cestě k dokonalému, pěkně tvarovanému chlebu. Těsto nám může přilnout ke stěnám ošatky víc než je nutné a ani gravitace v okamžiku, kdy ošatku obrátíme nám nemusí plně pomoci.

Co k tomu potřebujeme?

  • tvrdý kartón, pečící papír

nebo

  • dřevěnou lopatu na chleba, pečící papír

Postup:

1.Chléb je krásně nakynutý, zvětšil svůj objem, funguje “prstový test” (podrobně popsán tady)

2. Ošatku s chlebem přikryjte pečícím papírem a tvrdým kartonem, popř. dřevěnou lopatou.

3. Držte pevně ošatku, pečící papír a karton a překlopte.

4. Nechce chvilku působit gravitaci.

5. Pokud se chléb z ošatky neuvolnil, citlivě s ním zavrťte do všech stran.

6. Pokud vrtění nepomohlo, je potřeba ošatky chytnout za obvodové stěny a a chléb vytřepat.

7. Chléb vždy vytřepete, ovšem s menším či větším poškozením, které se dá lépe či hůře zamaskovat. A tady už nám pomůže jen ta silikonová stěrka a míra naší zručnosti a kreativity (viz první odstavec článku).

Moudro a doporučení na závěr:

  • první pečení jsou náročná, než se ošatka tzv. „zajede“, získá moučnou patinu a nebude dělat neplechu při vyklápění chleba, i z tohoto důvodu doporučuji v nových ošatkách péct chleby hutnější, méně lepivého těsta, tedy s menším podílem vody, bez jogurtu/podmáslí/ mléka
  • pokud vám čas dovolí, a máte rádi přesně ty chleby, které v předchozím odstavci nedoporučuji pro “zajíždění” ošatky, odložte si nakynutý chléb před vyklápěním aspoň na 10minut do lednice. Nebo využijte metodu “delšího zrání těsta v lednici” (více v článku zde)

A to je tak vše, co mě napadá k měsíčním chlebům a tipům, jak tomu předejít. Budu ráda, když mi napíšete nějaké další tipy či se pochlubíte fotkou vašeho měsíčního krasavce.

Hanka.

Další podobné příspěvky

Napsat komentář