Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Loupáky

Share on facebook
Share on pinterest

Recept na loupáky není jen pro zkušeného kváskového nadšence, ale i pro úplného začátečníka. Nejde je zkazit. Věřte mi. Pekla jsem je mnohokrát a vždy byly úžasné. Neberte si moc servítky s vkládáním ingrediencí, jen chvilku nechte šlehat vajíčka s cukrem a máslem a poté už to házejte intuitivně do robota či domácí pekárny.  Dejte pozor jen na konzistence těsta, které se musí v pekárně krásně koulit kolem metel, tedy se nesmí lepit na stěny nádoby. Nelekejte se, když Vám loupáčky příliš nezvětší objem při kynutí, o to větší zázrak se s nimi stane během pečení. Je úžasné pozorovat, jak se nafukují a zlátnou. Možná pro Vás bude osm kousků málo, nebojte se zdvojnásobit ingredience v celém receptu od rozkvasu (polévková lžíce kvásku ale stačit bude) po těsto a upečte si jich rovnou šestnáct. Pokud by se k receptu dostal gurmet megaloman, může do těsta přidat ještě brusinky naložené v griotce a vrchovatou lžící mandlové moučky.

Ingredience na 8 kousků

ROZKVAS:

100 g špaldové mouky+ 100 g vody + polévková lžíce kvásku

TĚSTO:

1 vejce + 100g třtinového či kokosového + 50g rozpuštěného zchladlého másla + 50ml mléka +250g hladké mouky + špetka soli

Gurmeti přidají do těsta nastrouhanou citronovou kůru; citronovou šťavu, špetku kardamomu; půl čajové lžicky skořice.

* 1 vejce na potření, mák na posypání

POSTUP

Ideálně večer před spaním si rozdělejte rozkvas: promíchejte odstátou vodu s kváskem a moukou, zakryjte folií a nechte zrát při pokojové teplotě. Rozkvas zraje 8-12hod dle teploty v místnosti.

Po smíchání všech ingrediencí, nechte těsto odpočívat alespoň 3 hodiny. Poté jej zpracujte  v bochník a ten na pomoučené ploše rozválejte do pravidelné placky. Placku rozdělte na 8 trojúhelníčků a z každého trojúhelníčku narolujte loupáček. Rolujte vždy od širší strany a při rolování se snažte rohlíček roztahovat do stran, poté ho nezapomeňte vytvarovat pěkně do obloučku.

Rohlíčky si vyskládejte na plech, přikryjte fólií a nechte kynout. Kynou minimálně 1 hodinu, ideálně 1, 5 hodiny, možno i 2 hodiny. Vykynuté loupáčky zvětší svůj objem a pokud do nich obtisknete bříško svého prstu, ihned se prohlubinka vrací zpět… v ten okamžik loupáčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem.

Pečte v troubě vyhřáté na 250°C. Po 10 minutách ztlumte na 200°C. V okamžiku, kdy po povrchu chytají hnědou barvu, vypněte troubu a nechte loupáčky „dojet“. „Dojetím“ se barva jejich povrchu sjednotí, zkrásní. Nezapomeňte včas vyndat, aby Vám neztvrdly. S krájením, konzumací nespěchejte, aby se Vám uvnitř „nezdrcnuly”.

Další podobné příspěvky

This Post Has 2 Comments

  1. Hani, tak konečně. Upečené, snědené. Příště z dvojité dávky a i s těmi brusinkami 😀 Byly vynikající. Děkuji za inspiraci ! 👍

    1. To mám radost, u nás loupáky jedou už dlouho v dvojité dávce a to je nás o krk méně:-)

Close Menu