Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Koláčky dvojctihodné

Share on facebook
Share on pinterest

Těsto ideální na buchty, ale i na koláčky. A když už koláčky, tak dvojctihodné. Makové, povidlové, uvnitř s tvarohem. Bohatě posypané drobenkou. Drobenku dělám z másla, třtinového cukru, špaldové mouky, skořice a kardamomu. A někdy se mi povede i naložit rozinky do rumu a přimíchat do tvarohové náplně. Tvarohovou náplň jistím lžičkou pudingu, aby nevytékala. Ideálnější variantou je smíchat tvaroh na strouhání s tím měkkým. Namletý mák svařím v mléce a přidám třtinový cukr dle chuti.     

ROZKVAS

200g špaldové mouky + 200g vody + lžíce kvásku

TĚSTO

160g třtinového cukru + 150g rozpuštěného másla + 2 vajíčka + 180g plnotučného mléka + 500g hladké mouky + špetka soli + trošku skořice, kardamomu + nastrouhaná citrónová kůra + rozkvas

Nejprve smíchejte vajíčka s cukrem, poté přidejte rozpuštěné máslo. Postupně přisypávejte mouku, přilévejte mléko. Nezapomeňte na špetku soli, půl lžičky skořice, špičku lžičky kardamomu a nakonec na rozkvas. Těsto pozvolna propracovávejte. Musí být konzistentní, nelepící se na stěny nádoby. V případě potřeby velmi obezřetně přisypávejte mouku. Těsto nechte kynout 1,5 hodiny.

Tvarujte koláčky jako buchty, jen je poté rozplácněte. Prstem prohlubte důlky, vložte makovou či povidlovou náplň a posypte drobenkou. Poté nechte 1 hodinu kynout. Koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do rozpálené trouby na 250 stupňů. Po vložení ihned ztlumte na 200. Dle zkušeností z Vaší troubou, ztlumte na 180 a nechte péct okolo 30minut.

Další podobné příspěvky

Close Menu