Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Koblihy

Share on facebook
Share on pinterest

Už takové dva měsíce Tomáš touží po smažených koblihách, ze kterých by tryskala čokoláda. Dnes se mu to splnilo a neradoval se jen on.

Před tímto receptem jsem měla respekt, už včerejší rozkvašování bylo s jedním velkým otazníkem. Množství mouky bylo obrovské a jen tak tak se mi ho podařilo celé zpracovat s ostatními ingrediencemi.

Recept od nadané „mlsounky“ nezklamal, ba předčil mé očekávání. Koblihy chuťové výborné, sladké tak akorát, křehké, uvnitř vláčné, nadýchané. Jen ten design budu muset příště nějak vylepšit nebo aspoň zamaskovat horou moučkového cukru, který jsem dnes byla lenivá mixovat. Ideální kobliha by prý měla mít uprostřed viditelně světlý pruh, což se mi spíš nedařilo, ale na chuti se to rozhodně nepodepsalo.

Originální recept:

http://www.maskrtnica.cz/koblihy-z-kvasu-podle-natasi/Koblihy s čokoládovou náplní

…tu s drobnými úpravami

ROZKVAS

25g kvásku + 20g kokosového cukru + 90g hladké mouky + 40g vody

TĚSTO

rozkvas + 110g mléka + 500g hladké mouky + 60g kokosového cukru + 10g soli + 115g másla + 3 vejce + vanilka + kůra z citrónu + rum

NÁPLŇ

100g smetany na šlehání + 100g hořké čokolády s vyšším procentem kakaa + polévková vrchovatá lžíce lísko oříškového jemného krému

POSTUP

Ideálně večer před spaním rozkvašte: promíchejte odstátou vodu s kváskem, moukou a cukrem, zakryjte folií a nechte zrát při pokojové teplotě. Rozkvas zraje 8-12hod dle teploty v místnosti. Nelekejte se z husté hmoty, do které je náročné zpracovat celé množství tuhých ingrediencí.

Ráno je kvásek tekutější, nadýchaný v o mnoho větším množství.

Nejprve nechce v domácí pekárně promíchat cukr s vajíčky, poté přidejte měkké máslo, v okamžiku pěny přisypte mouku, přilijte mléko, přidejte zbývající ingredience. V případě potřeby dosypte trochu mouky, těsto musí být konzistentní, nelepivé vůči stěnám nádoby.

Těsto nechte v pekárně odpočívat 3 hodiny. Po třech hodinách ho přendejte do olejem vymazané misky a vložte do lednice na 5 hodin. Po pěti hodinách těsto propracujte, připravte z něj 55g kousky, které na pomoučeném vále koulejte do koblih. Vytvarované koblihy uložte pod folií na pomoučený vál a nechte kynout. Po dvouhodinovém kynutí koblihy zvětší svůj objem a jsou připravené na smažení.

Ještě před smažením si připravte čokoládovou náplň. V hrnci nechte nahřát smetanu, v okamžiku kdy po okrajích uvidíte bublinky, ji odstavte z plotny a vmíchejte do ní čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění spolu s vrchovatou lžící lísko oříškového krému.

Smažte na hodně rozpáleném oleji. Koblihy se musí v oleji vznášet („plavat“). V okamžiku, kdy chytnou zlato hnědou barvu, je otočte a smažte z druhé strany. Koblihy vyndejte na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný olej. Ještě teplé je plňte dle chuti, v mém případě čokoládovou náplní.

Další podobné příspěvky

Close Menu