Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Chlebové koření, cukr a sůl v kváskovém pečení

Share on facebook

Již delší dobu v kuchyni používáme růžovou himalájskou nebo mořskou sůl.  Oba druhy soli  jsou méně štiplavé, nesolí tak agresivně a pro zdraví jsou mnohem prospěšnější. Jedinou nevýhodou je vyšší cena. Ale upřímně, kolik soli spotřebujeme, abychom si nemohli dovolit připlatit za zdraví prospěšnější záležitost plnou minerálů s čistě přírodním složením.

Na bílé soli není nic moc přírodního, stolní sůl nebo-li chlorid sodný… látka, která prošla chemickou úpravou halitu, aby se k nám na stůl dostala v sypké, sněhově bílé podobě. Zatímco třeba ta růžová se vytěžila z úpatí Himalájí či solných dolů v Pákistánu a byla k nám přivezena bez zastávky v chemické laboratoři.

I přesto pozor, každá sůl obsahuje sodík, který zadržuje vodu v těle, což není pro naše zdraví žádoucí. Takže milí kváskoví nadšenci, věřte, že do chleba nám bude stačit 10-15g himalájské či mořské soli a zbytek chuti doladíme bylinkami nebo směsí chlebového koření.

Chlebové koření jsem si dlouhou dobu připravovala sama a to konkrétně v tomto množství u jednotlivých ingrediencí: 100g kmínu, 15g anýzu, 20g fenyklu, 10g koriandru, 5g tymiánu. 

Ovšem “jen” do doby než jsem objevila chuť černuchy, nebo-li kmínu setého. Dle dostupných zdrojů účiněný zázrak pro naše zažívání i trávení. V chlebu s převahou pšeničné mouky mé chuťové buňky ocenily jednu poctivou čajovou lžičku černuchy a 12g soli. Černuchu se mi na internetu podařilo objednat jen mletou. Po ochutnání černuchy v plném zrnu, je to nesrovnatelný rozdíl. A co teprve v chlebu. A od té doby jsem příznivcem chlebové směsi Kořeni od Antonína. Nechci dělat prvoplánovou reklamu, ale tohle koření je opravdu povedené a chci podpořit firmu, která to z mého pohledu dělá opravdu dobře.

Co se týká doslazování, tak to je doménou  celožitných chlebů. Osobně je doslazuji melasou. Řeknu Vám, že na lžičku bych si melasu nedala, z její výrazné, neobvyklé chuti se mi kroutí snad i nehty u nohou, ale k celožitnému chlebu mi sedí. Pokud mám potřebu doslazovat i jiné druhy chlebů, tak preferuji med či datlový sirup. 

Sladké kváskové pečivo sladím jen třtinovým či kokosovým cukrem. Když si recept vyžádá moučkový cukr, prostě si ten třtinový namixuji.

Tady opět ta cena, hraje o mnoho významnější roli než u soli. Bílý cukr se prodává doslova za „hubičku“ v porovnání s cukrem třtinovým nedej bože s kokosovým. Na druhé straně, nebudeme si nalhávat, že by sladké pečivo mělo zaujímat v našem jídelníčku hlavní roli. Ba naopak. A když už si jednou za čas chceme dopřát, tak si prostě dopřejme.

Recepty na sladké pečivo na našem webu už jsou uvedené se sníženější dávkou cukru.

Čím solíte a sladíte vy?, máte nějaké další zlepšováky chutí?, napište nám o tom.

Další podobné příspěvky

Napsat komentář