Hanka

Hanka

Jsem Hanka a chci Vás inspirovat k tomu, že to jde.

Bochánek

Share on facebook
Share on pinterest

Velmi doporučuji krásné stránky nadané pekařky, která si říká „Maškrtnica“ a zejména recept na mazanec. Recept této „mlsounky“ jsem si časově poupravila. Ne úplně záměrně, víceméně omylem díky mé nelibosti číst delší popisy v receptech. A ono to vyšlo, ne jednou, dvakrát, ale desetkrát už určitě jo.

Již delší dobu nemáme doma rum, ale k Vánocům jsme dostali griotku. Při posledním pečení došly i rozinky, nahradila jsem je sušenými meruňkami a kustovnicí. A jinak nepoužívám bílý cukr, ale třtinový či kokosový, který si drtím na moučkový. A o himalájské soli jsem už možná někdy psala, solí jemněji. Několik ochutnávačů se mě ptalo, zda jsem použila nějaké perníkové koření.  Nepoužila, je to až neuvěřitelné, co griotka s meruňkami, kustovnicí a trochou špaldové mouky dokáží.

Originální recept:

http://www.maskrtnica.cz/kvaskovy-mazanec/

… tu s drobnými úpravami

ROZKVAS:

200g hladké mouky + 200g vody + polévková lžíce kvásku

TĚSTO:

rozkvas + 200g moučkového cukru + 3 vejce + 180g másla + 140g plnotučného mléka + 520g hladké mouky + 100g špaldové celozrnné + 7g soli + kůra a šťáva z půlky citrónu + lžička skořice + čtvrt lžičky kardamomu a vanilky + 150g meruněk, kustovnice přes noc namočených v griotce, *hranolky/ plátky mandlí na posypání mazanců a vejce na potření

POSTUP:

Ideálně večer před spaním si rozdělejte rozkvas: promíchejte odstátou vodu s kváskem a moukou, zakryjte folií a nechte zrát při pokojové teplotě. Rozkvas zraje 8-12hod dle teploty v místnosti. Do vedlejší misky si nasypte kousky sušeného ovoce a zalijte jej griotkou.

Ráno si nezapomeňte odebrat z rozkvasu do skleničky do lednice kvásek na příští pečení…

Nejprve nechce v domácí pekárně promíchat cukr, máslo a vajíčka, poté přisypte mouku s kořením, přilijte mléko, přidejte rozkvas.  Kousky griotkového ovoce přidejte až naposled a nechte vypracovat měkké nelepivé těsto. V případě potřeby přisypte trochu mouky, těsto musí být konzistentní, nelepivé vůči stěnám nádoby.

Těsto nechte v pekárně odpočívat 3 hodiny. Zpracujte těsto v bochník a ten rozdělte na dva díly, ze kterých na pomoučeném vále vykoulejte dva bochánky. Bochánky uložte na plech a přikryjte folií. Nechte je 3 hodiny kynout.

Bochánky bohatě potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi.

Vložte je do trouby vyhřáté na 250°C. Pečte se záparou, tedy na plech na spodku trouby vychrstněte hrnek vroucí vody a ihned troubu zavřete. Krátce po vložení ztlumte na 210°C. Po cca 20 minutách snižte teplotu na 180°C. Pozorujte barvu bochánků a průběžně testujte špejlí, kterou zapíchnete do středu bochánku. Pokud je špejle vlhká, polepená těstem, ještě pečte. Pokud by se Vám bochánek připékal a mandle podezřele rychle hnědly, přikryjte bochánky alobalem.

Další podobné příspěvky

Close Menu